Wednesday, March 30, 2016

ALHAMDULILLAH...

erkk..macam dah berkurun abad lama nye x menyinggah ke sini...tetibe ari ni rase mcam rajin pulok nak menaip ni.....ok seperti biase....sebelum kite mulekan ape2....panjat kan sedikit rasa syukur atas segala nikmat kurniann illahi....terima kasih YA ALLAH....





setelah sekian lama...x tau mana nk mule dulu......hehehehe....ok firstly, alhamdulillah....finally saya dah selamat melahirkan seorang bayi perempuan pada 2.7.2015.....satu moment yg sangat indah dalam hidup...x tau nak habaq lagu mana....sat..sat...ni kite kongsi je..bukan nak tunjuk2....kite nak share secebis rase happy kite..mudah2an yg bace pn akn rase happy...pd yg belum merasa...jgn risau..percaturan ALLAH itu sangat hebat..tiba masanya ALLAH akan bagi jugak ....sabar n keep usaha...fighting!ni kite kongsi sikt pic time kite preggy...


pnt time ni..baru balik kerja..ade kenduri pulak kat umah....

ni seminggu sebelum beranak...buka puasa time nih....



kite bersalin normal....masuk labour room pukul 7 pagi...keluar dari situ dalam pkul 12 mcm tu....semalaman menahan sakit nak beranak tu....al kisah nye...30.6.2015 mcm tu...kite dah stress keje awk..kite rase pnt sgt.....semua keje kite buat....ape daaa kite2...ok sambung...aku dah tak tahan....usap perut..cakap kat baby..."baby..baby turun la..mama dah tak larat nak kerja lagi...baby tak nak jumpe mama ke?"nah...ptg tu ade bleeding skit..cuak beb....sumpah....mlm tu pi hospital..sbb doc dah pesan...kalau ade ape2 trus pi tingkt 2...dkt labour room...(ok..aku beranak kat hospitl pakar puteri)...

ok la ...aku dtg....,mlm tu ade due nurse...sorg mude...sorg tua....n bilik sebelah aku ade sorg pmpn tgh berusaha utk keluarkan zuriat ke dua die..ok nurse yg mude tu tanye...."kenapa dik dtg sini?"...aku reply ...:"saya ade bleeding"...ok die suruh baring...bukak seluar...check perut...ok mlm baby mmg aktif....then dtg nurse tua tu...die tanya..."dah nak beranak ke?" then die suruh kangkang...die seluk...terkejut kan aku..terangkt la punggung n terkepit....dua jari org tua...ko rase? haihh...die start la bebel...belum nak beranak...sibuk dtg la ape...pandai sgt angakt2 punggung....ok..air mata aku nk meleleh dah..


mase tu encik suami kt luar...x leh masuk lagi...ok...die bebel2...aku pn terus celah...."saya first time hadap semua ni....saya terpernah lagi orang seluk2 bawah saya ni"..ha..kan dah...geram aku..at least guide la aku....then baru die cakap baik ngn aku...awak baru bukak 0.5 cm...ok diam x tgk pn muke die..mase tu baru laki aku masuk...die teman aku..die tgk pergerakan baby....mase tu la aku dgr pmpn seblh jerit2 beranak....seram jugak...mase nak keluar tu boleh nurse tua tu gtau kt nurse yg mude tu "die ni nnt susah beranak ni"..ko rase biadap x? geram je aku..awal2 ko dah doa bukan2 utk aku..nasib baik bkn ko yg inchrge mse aku beranak....kalau ko mmg aku mintk tukar..haihh...esok nye kne check ngn doc aku....doc ok je.."ok yana...kangkang skit...besarkan lagi..." ckp elok je..ajar aku nnt mcm  ni..jgn mcm ni...kan septutnye mcm tu...bimbing...bukannye byk kali aku dh beranak...first baby kot...doc dah seluk tu..die ckp ok dah...mlm ni dtg lg ...perasaan aku time tu...alaa...ngadap lagi org tua tu... 


tghari tu aku jenjalan ngn encik suami kt komtar jbcc...teman die beli baju raya die..dalam sakit2 n bleeding tu...gagah lagi tau aku jalan2.....ptg tu aku balik rehat..nasib baik dah siap kemas2 baju aku n baby awal...mlm tu ngadap nurse2 tu die check..ok bukaan dh 1.5cm...die suruh masuk wad...so tido hospital la aku...mak aku tmn..sbb suami x leh tmn..sbb satu bilik ade 2 org...so x manis la utk laki ade situ...satu mlm menanggung kesakitan....x leh tdo..pdhl mlm tu dieorg ckp die bg ubt sbb mcm drh naik...nurse tua tu baik pulak ..die ckp kt aku.."awak stress ke..jgn stress2..." aku x pndng lngsng muke die...nurse mude je baik ngn aku..."die suruh aku makan ubt n tdo...sbb die ckp esok nk tgk baby dh"..tp satu mlm sakit...x leh tdo...pkul 5.30 rase aku terlelap...tup2 dh kne kjut pkul 6.45 mcm tu...nk masuk labour room...perasaan mse tu bercampur baur...

mase ni jumpe pulak kawan sekolah...iffah...nurse incharge pagi tu..malu wey....huhuh...so pagi tu sementara tunggu laki aku dtg, aku dok tgk tv dlm labour room..tiap kali rase sakit kne sedut gas...tp mase tu aku rase lapar..then bile dieorg check pergerakan baby...x cantik..sebab baby tgh tido...so die bg aku makn...lps mkn baru baby bgn....mcm2 la berlaku..tup2...beranak..puas jugak meneran....punchline die.."teran yana..teran mcm nak berak" hahahaha...mse ni mmg habis tenaga sebab satu mlm x leh tdo...teran punye teran, siap dpt support dr nurse tolakkan baby..finally..beranak jugak..hhuhhuu
pic lepas baby kuar..baby kuar doc terus bagi baby kt kite....

upacara gunting reben oleh encik suami...baby kuar je doc terus cakap,,"kamera..kamera...cpt amik pic"..sporting X?

berjela2 karangan....hehehe....alhamdulillah....next entry kite cite bab pantang la.....so utk bakal2 ibu...good luck....do ur best..rht secukupnye....makan sebelum beranak.....hehehe

pic mlm dgn baby kt hospital...nursery nk jage x nak....amek..satu mlm x leh tdo..baby nk tdo kt kite je....kuat ngempeng...huhuuhu

sampai sini dulu la....nanti sambung..alhamdulillah..nama baby NUR YUSRA SYUHADA BINTI MOHD ZAKI...dah nak masuk 9 bulan dah sekrg..hehe...byk akal...byk mulut...byk nangis jugak...hehehehehe









Friday, September 26, 2014

moga ada sinar nanti..

Assalamualaikum....

hey..hey...hey....hye..untuk semua or sesape sje yg menyinggah di sini..(saya tau ade yg singgah nih...!hehehE)

sebelum memulakan apa jua penulisan...moh le kite memanjatkan syukur kepada ALLAH swt diatas segala nikmat dan kurniaanNYA pada hari...ALHAMDULILLAH...TERIMA KASIH YA ALLAH..






lame kan x men tulis2 kat sini....kite ade sibuk sikit nk singgah n men taip2 kat sini...hehehe...so ape nak mule??? 

x tau nak mule lagu mana...kui22...anyway...paling latest aku dah berjaya dalam test kastam ari tuh...(phewww)..finally kan..tu pun lps test kali kedua..mase yg first tu mengharapkan encik suami je bantu n x leh tekan kan jawapan die..so aku fail...kali kedua amek test...meriah rumah uollss...meriah dgn kunjungan dr shbt2 encik suami(n skrg merangkap kwn aku jugak...hehe)..mmg x terkata terima kasih kt dieorg..sbb dieorg byk2 sgt membantu....TRILLION TERIMA KASIH utk kalian..hehe...so end up with an interview nnt...x tau bile..sbb tarikh x bgtau lagi...so aku dh mule kan la skit2 study....prepare skit walaupun reality nye peluang nak dpt tu tipis..at least ade usaha kan..hehe..so doakan saya..please..please..please...utk awk2 yg tgk post sy ni...doakan sy eh..hehe

so now let me story ttg something yg sgt dkt ngn ape yg aku rase skrg...ape?? ape?? its about BABY!! kadang2 sedih pun ade,..hampa + kecewa pun ade bile tiap2 bulan period tu dtg....x tergambar perasaan aku...susah nk explain..sbb aku mmg tunggu dr start aku kawin sampai la ni...bayangkan la~~




so bulan 7 ari tu ade la berite happy skit...sbb period x mai...mmg happy...tp bile wat UPT...negative...2 UPT aku buat sendiri...due2 negative...ok FRUST.....tp one day....lps sahur tu...perut ade rase sakit menggila..x leh tahan sgt...dlm kesakitan tu aku terus tertidur...bangun pagi ade darah sudah ...so aku dah risau...period dah x dtg sebulan tibe2 drh turun...so pi la klinik check...so happy sbb UPT positive...finally kan..then doc buat scan...(die scan atas je..) tp die ckp rahim kosong..x nampak pape...die tulis surat..rujuk kes aku kt KPJ....so pi KPJ...wat scan dlm...suda nampak itu kantung...my baby! my baby! tp sayangnye kantung tu btul2 kat bawah nk jatuh dh...




so doc bg ubat utk kuatkan rahim...ade 1% utk baby selamat...bayangkan...aku pun ckp ngn diri sndri..x pe..mane tau ade miracle kan..doc pun ckp mcm tu...so next week dtg lagi...UPT dah jadi negative and rahim dah kosong..ok..bukan rezeki...calon baby dah jatuh...after 2 weeks mcm tu..aku pi berurut...lepas 2 hari mcm tu, aku terus period..n period aku lagi byk dr biase...bayang kan la 1 hari sampai 4 pad kena pakai... 

apep pun aku redha sbb ni semua ketentuan ALLAH....ade hikmah nye kan...sekurang2 nye aku pernah rase bahagia dpt tau preggy tu mcm mane...mase ni...encik suami mmg mainkan peranan die btul...die byk bg support...and keep give me advice...byk sedarkan aku byk bnde...thanks a lot encik suami...die je la yg tau mcm mane tiap2 malam aku nangis kt die...so now i'm still waiting..mane tau preggy lagi kan...i hope so....aminnn






so skrg aku maybe dah ok...tapi keep thinking bila mase aku...aku percaya akan ade rezekinya nnt kan..IN SHA ALLAH...aminnn....cume...ermm...every time jumpe sesape or mybe gi mane2 majlis mesti ade yg bertanya...perli2...compare ngn budak yg 2 minggu kwin dh preggy..tau x hati sy koyak hancur berkecai mcm mna...org boleh ckp.."alah...ko ni buat x tau je la ape org nk ckp" ..."eleh..rilex la..aku ni dah 6 tahun kwin x de anak...ok je"...erk....ssh..kdg2 bile kite post something..kite nk org bg feedback yg ok...moral support ke...ni x..asyik nk kondem n compare ngn die...actually mse awk bru2 kwin pun awk rase mcm sy rase kn..at least bgtau la mcm mane awk go through situation ni..tp ni x...payah nk ckp...manusia kan...kadang2 mmg terasa hati ngn mak cik2 yg label sy "tak pandai buat"...dh la..mls nk truskan..sbb siyes wey skrg ni aku rase nak nangis....argghhh...





sampai sini je la...dah x de mood dah nk sambung...jumpe lagi utk next entry...tq so pada sesape yg singgah n bace pepanjang ni...

#tlgjgncondem
#sayajugamanusia
#sayabarulagi
#sayasayangsuamisaya






Tuesday, March 25, 2014

ALHAMDULILLAH...TERIMA KASIH YA ALLAH......

assalamualaikum...

sebelum memulakan apa sahaja untuk entry ni, jom sedekah kan al-fatihah untuk MH370...baik buruk yang bakal dihadapi, mohon semua ahli keluarga tenang, sabar n tabah dengan dugaan n ujian yg ALLAH beri...semoga akan ada hikmah n kemanisan dalam ujian yg perit ni...AL-FATIHAH...










AMINNN....semoga keajaiban akan muncul..mane tau kan..kuasa ALLAH....


hye uolss.....lame sudah tidak mengupdate blog ni..hehe...quite bz past few weeks..you know what....SAYE DAH KAHWIN....weee..omg..omg....sampai sekarang still tak leh caye sy dah sampai kt fasa tertinggi dalam satu perhubungan iaitu perkahwinan...iolls dah berjaya upgrade title jadi PUAN...hehe...(so far belum ade lagi org panggil puan..huhu)

so iolss nk kongsi la sekeping due pic....(pic ni dr personal camera..pic dr fotographer x dpt lagi..huhu)


p/s : tekun kan die dgr tok  kadi dok bace khutbah nikah..hehe...dlm hati tu tuhan je tahu..


p/s: ngk muke laki itu...mcm x puas hati je..huuhu


p/s: gelang cntik dr habib jewels..hehe...gigil2 tgn laki i nk pakaikan tu..huuhu



p/s: welcome to the family sayang..this is MD KHER family...;)


p/s: sebahagian kecil keluarga dr pihak lelaki..hehe


p/s : time sanding....nampak x bff kite jadi pengapit..hehe..(baju kaler lain sbb baju laki i x muat...ciss...perut sudah naik ma..hehe)


ni la sebahagian kecil pic yg iolss ade dlm kamera...tunggu je la pulak pic dr fotographer..x sabo pn ade..pnt jugak posing untk 2 hari ni...one more...semua yg iolss kongsi ni bukan utk menunjuk2 yg iolss dah kawin...cume ingin kongsi secebis kegembiraan pada sesape shj yg sudi singgah n bace blog iolss yg maha merepek ni...

soalan pertama yg pernah ditanya oleh sahabat suami ialah rase lain x lepas kawin ni? iolss diam n tersenyum ni...gile x lain...bgn pagi tgk ade org kt sebelah...mlm pun ade org tido kat sebelah..x yah dah nk otp sampai ke pagi..sebab die dh ade dpn mate....feeling skrg ni ...


hehehe..nampak x...excited kan...lepas dh kawin ni ade rase lain ni..tanggungjwb pn dah jadi bsr..walaupun masih menetap bersama bonda n ayahnda tercinta (iolss nk pindah..mak x bagi..hhuhu) hampir 90% kerja2 harian surirumah iolss dah buat sendiri..dah basuh baju sndiri...dah sediakan sarapan sendiri...dok kemas tu kemas ni..mcm2 la...skrg bru terasa sikit pentnye jadi surirumah..tu belum duduk umah sendiri lagi tu...

tapi x baik merungut kan...yana cume nk pastikan yana dapt bagi yg terbaik utk suami..nk layan suami baik2..dgr ckp suami...skrg ni dah boleh sabar sikit..x mcm dulu..hehe...

indahnye perkahwinan ni yana rase mule2 mase pertama kali kami berjemaah bersama masa solat maghrib...lepas abis doa, ngk muke suami dlm hati cakp "alhamdulillah, x tersalah pilih"..die kiss dahi..mase tu rase sebak ..tuhan je tahu...syukran ya ALLAH...

mcm mlm tadi...ngk runningman..tibe2 perut yana bunyi...bisik kat telinga die.."abg...ayg lapar.."hehhe...die senyum je....lame sikit die bgn......kite ni dok fokus ngk runningman (sbb big bang ok..omg..omg..hehe)..tibe ngk die dtg bwk pinggan n ade nasi n sambal kerang..die suap mulut die sekali..pastu die suap mulut kite..oh mai prada...sgt2 tacing ok....memahami...so tido la kami dgn perut yg knyg...hehehE

kesimpulannya...byk bende yg yana dah belajar lepas kawin ni..salah satu nye kne byk2 tolak ansur n sabar....betol la org kata nikah is sweet..hehe...so sesape yg belum berkahwin, insyaallah...sampai mase nye nnt anda2 akan merasai juge kemanisan yg sy alami skrg....teruskan doa..moga ALLAH mendengar...aminnn..




#sayadahkawin
#callmePUANLIYANA
#nikahisweet
#sayasayangsuamisaya
#takziahMH370



Wednesday, December 4, 2013

TERRRBBBAAAEEKKK!!

assalamualaikum..

hye..hola..hola....oh my prada....dah lame siyot x main taip2 ni..(tatkala sedang menaip ni, keje di opis sebenarnya masih  menimbun...peace..=) )....penat menghadap semua kerja sorg2..isk..isk..sebelum ape2...moh le kite bertafakur sejenak..mengucapkan alhamdulillah atas nikmat yg ALLAH masih beri sehingga hari ni...=)



alhamdulillah......nk taip mende ni..?? actually x de bende pun nk share...hik2...saje nk wat senaman jari..(x cukup2 wat senaman jari utk report? hehe)

aku nk kongsi pengalaman aku ke stadium larkin pada perlawanan jdt n kelantan..(tibe2 je kan..hahahai)...sesape yg kenal aku mesti x percaya aku berani jejak kan kaki ke stadium..hehe...(x de pic la pulak nk tunjuk bukti)..ok ni aku share dulu tiket perlawanan yg aku ade...heee

ha...ni la tiketnye..heee..(alaa...x boleh rotate ke?) so skrg..percaya x? percaya x? al kisah bermula bila tunang aku tanya aku nak x ikut die pi stadium...dalam pale dok pk...stadium?? hello ..please la...berasak2 nnt ngn jantan2 sume..i x rela uolllss..huhu..tu mule2 la..tp dok pk punye pk..last2 laju je mulut aku jawab ok jugak...choiii....tp sebenarnya aku pegi stadium tu bersebab....moh aku highlights 3 faktor utama yang menyumbang aku mencemar duli ke stadium..

yang pertama...
 
aku nak ngk budak2 b.o.s chant .....kih22...selama ni dok ngk kt fb n youtube je....aku nk ngk ngn bijik mate aku sndiri die dok lonjak2 nyanyi....heee

yang kedua....

aku nak rasa sendiri pengalaman tgk bola secara live kat stadium..selama ni dok dgr org je cite...tapi almost semua story yg aku dgr negatif..."aku kena raba", " laki tu pegang tut aku", " brg aku hilang" dll lagi la story aku dgr...jadi asyik nak dgr cite org je..baik aku pergi rase sendiri mcm mne pegi dia..alhamdulillah aku masuk n keluar stadium ngn selamat....

yang ketiga...

aku nak try belajar minat ape yg tunang aku minat....jadi bila minat yg sama, chemistry akan lebih kan..senang nk tukar2 cite bila minat yg sama....heee

so as a conclusion.....pengalaman kat stadium sgt sgt sgt sgt sgt BEST!!!!! seronok...tempat duduk aku turut dikelilingi oleh perempuan..so bukan le aku je perempuan kat situ..hehe..bila gol kite sorak same2...nyanyi n follow dak2 b.o.s punya chant...happening....x kan leh lupa...abis je separuh masa pertama...ramai dok jerit.."air..air..air.." huhuhu...satu pengalaman yg x kan dpt dilupakan..so pas ni kalau ade game lagi..nak pegi!!heeee

ni aku kongsi fb dak2 b.o.s...sile le like page dieorg..


"AYUH JOHOR...AYUH JOHOR...LUASKAN KUASAMU JOHOR....KAMI ADA...KAMI ADA..SETIA BERSAMAMU JOHOR.."

selesai kongsi pasal johor.....ni nk kongsi pasal rawatan kulit bersama doktor pakar kulit..(aku ade pos la...x ingt dah kt entry yg mane..hehe)
so rawatan dah berakhir.....ni la hasilnya...

dulu muke aku...isk..iskk


p/s : awal2 mase jerawat keluar..berat sebelah pipi sebab jerawat besar2 n bernanah...



p/s:  sewaktu jerawat sedang membiak...



p/s : masih dalam rawatan..jerawat mula menghilang..cuma kesannya masih lagi kelihatan..

ini hasilnya skrg....tadaaaa


mesti korang cakap aku edit kan...ok x pe...aku kasi ngk yg lagi dekat punye...




p/s : fresh..tanpa edit...hehe...baru amek ..heee
kan ....dah hilang dh jerawat2....kesan2 hitam pun dah x de.....alhamdulillah...setelah 6 bulan sesi rawatan ngn doktor pakar kulit..so skrg..aku maintain kan krim malam die...ubat pil x makn dh..dktr ckp x yah dah..n also aku gune produk krim mlm ndz....baguih jugak la...cuma kalau korg nk try ndz ...utk 2 minggu pertama kena byk sbr dgn kesan sampingan yg ade...cthnye..if kulit korg jnis cpt berminyak..die akan kuar minyak byk utk 2 minggu pertama..tp nnt lpas 2 minggu x de dh..tp mesti keep gune produk tu..heee...

so sesapa yg ade mslh kulit mcm aku..aku syorkan korg pi terus jmpe pakar kulit..dari korg membazir duit beli produk yg bukan2 kat luar..baik jumpe doktr...dapatkan nasihat pakar....nnt dh baik leh tanye doktor produk ape yg sesuai kite guna..jgn nak main bedal je..angggaran kos yg dah berjaya aku habiskan utk kulit selama 6 bulan ni adalah rm1300...huhuhu....lupe nk gtau...pencuci muke aku gune OXY yg khas utk hilang kan blackhead...doktor kate OXY bagus..so why not korg try tukar pencuci kan...sbb doktor pun kate ok..heee...
ok la..pnt dh dok taip2 ni..nk sambung wat keje lak la...see u in the next entry...daaa

p/s : congrats utk sedara2 aku yg dah jadi laki org...huhuhu.